7 september 1981

DE ILLIAC IV SUPERCOMPUTER WORDT UITGESCHAKELD

De eerste grote parallelle verwerkingscomputer, ILIAC IV, maakt een einde aan zijn bijna tien jaar lange leven aan de Universiteit van Illinois. In 1966 heeft het Department of Defense Advanced Research Projects Agency  (DARPA) de Universiteit van Illinois gecontracteerd voor de bouw van de ILIAC IV, die pas in 1972 in hetAmes Research Center operationeel was.

ILIAC IV bereikte een berekeningssnelheid van 200 miljoen instructies per seconde, ongeveer 300 miljoen bewerkingen per seconde en 1 miljard bits per seconde I/O-overdracht via een unieke combinatie van parallelle architectuur.

De Illiac” of (“Illinois Automatic Computer”)

Het was een familie van computers ontwikkeld aan de Universiteit van Illinois van 1952-1968. Illiac I werd voor het eerst ontwikkeld, aan het begin van het computertijdperk. Ter vergelijking: de ontwikkeling van de definitieve versie, de Illiac IV, begon in 1968. Het werd verplaatst naar NASA Ames Research Center na angst voor anti-oorlogsprotesten op de campus, die zich vaak concentreerden op computers.

In eerste instantie werd het in 1972 bij NASA Ames geïnstalleerd, maar het duurde nog eens drie jaar om online te komen als gevolg van technische problemen. Zoals typisch is voor dergelijke unieke machines, werd Illiac IV geleverd zonder een compiler of geavanceerde programmeer hulpmiddelen. Het was echter de krachtigste supercomputer van zijn tijd, met 64 afzonderlijke processoren, die de bestaande machines met een factor 10 tot 20 overtrof voor bepaalde taken zoals computationele vloeistofdynamica, on-orbit satellietondersteuning, beeldverwerking en klimaatmodellering.

Meer computer historische blogs

Documentaire BBS aflevering 1: Baud

BBS documentaire over Bulletin Board System. Voor historische doeleinde is deze documentaire te zien op ons kanaal, waarbij Nederlandse ondertiteling is toegevoegd. In de zomer van 2001 vroeg Jason Scott, een computerhistoricus (en eigenaar van de textfiles.com history site) zich af of iemand een film had gemaakt over deze BBSes. Dat hadden ze niet, dus besloot hij dat hij dat wel zou doen. Vier jaar, duizenden kilometers reizen, en meer dan 200 interviews later, is "BBS: The Documentary", een miniserie van 8 afleveringen over de geschiedenis van het BBS, nu beschikbaar.
opslagmedium-computermuseum

Floppy, diskette en andere opslag en mediumdragers van de vorige eeuw

Floppy, diskette en andere mediadragers van de jaren 80 en 90 maar ook eerder in de vorige eeuw. De apparaten die onze gegevens opslaan nemen we vaak als vanzelfsprekend, je kunt er bijna alles op kwijt. Maar hoe was dat vroeger, toen er nog geen cloud was? We hebben een lange weg afgelegd sinds de begindagen van de computerhistorie. Een paar belangrijke apparaten in de geschiedenis van de gegevensopslag die je nog zult herkennen of je zal verbazen hoe het toen in zijn werk ging. Welk opslagmedium heb jij gebruikt?
sinclair-zx80-schets-computermuseum

Sinclair ZX80

,
De Sinclair ZX80 is een computer uitgebracht in januari 1980. De begin jaren 80 waren turbulente tijden voor computerbedrijven. Clive Sinclair, een Engelse uitvinder en ondernemer, startte zijn eerste bedrijf Radionics in 1961. In 1972 verkocht hij zijn eerste pocketcalculator. Een paar jaar later het eerste digitale horloge. In 1977 de pocket televisie waarna hij in de jaren 80 succesvol was met de ZX reeks, waaronder de Sinclair ZX80. Doordat hij met veel dingen bezig was, waaronder een elektrisch voortbewogen driewielfiets, bleek de ontwikkeling hiervan een dure grap te zijn. Zo'n misser dat hij genoodzaakt was de computerdivisie af te stoten aan Amstrad.