7 september 1981

DE ILLIAC IV SUPERCOMPUTER WORDT UITGESCHAKELD

De eerste grote parallelle verwerkingscomputer, ILIAC IV, maakt een einde aan zijn bijna tien jaar lange leven aan de Universiteit van Illinois. In 1966 heeft het Department of Defense Advanced Research Projects Agency  (DARPA) de Universiteit van Illinois gecontracteerd voor de bouw van de ILIAC IV, die pas in 1972 in hetAmes Research Center operationeel was.

ILIAC IV bereikte een berekeningssnelheid van 200 miljoen instructies per seconde, ongeveer 300 miljoen bewerkingen per seconde en 1 miljard bits per seconde I/O-overdracht via een unieke combinatie van parallelle architectuur.

De Illiac” of (“Illinois Automatic Computer”)

Het was een familie van computers ontwikkeld aan de Universiteit van Illinois van 1952-1968. Illiac I werd voor het eerst ontwikkeld, aan het begin van het computertijdperk. Ter vergelijking: de ontwikkeling van de definitieve versie, de Illiac IV, begon in 1968. Het werd verplaatst naar NASA Ames Research Center na angst voor anti-oorlogsprotesten op de campus, die zich vaak concentreerden op computers.

In eerste instantie werd het in 1972 bij NASA Ames geïnstalleerd, maar het duurde nog eens drie jaar om online te komen als gevolg van technische problemen. Zoals typisch is voor dergelijke unieke machines, werd Illiac IV geleverd zonder een compiler of geavanceerde programmeer hulpmiddelen. Het was echter de krachtigste supercomputer van zijn tijd, met 64 afzonderlijke processoren, die de bestaande machines met een factor 10 tot 20 overtrof voor bepaalde taken zoals computationele vloeistofdynamica, on-orbit satellietondersteuning, beeldverwerking en klimaatmodellering.

Meer computer historische blogs

sinclair-zx80-schets-computermuseum

Sinclair ZX80

,
De Sinclair ZX80 is een computer uitgebracht in januari 1980. De begin jaren 80 waren turbulente tijden voor computerbedrijven. Clive Sinclair, een Engelse uitvinder en ondernemer, startte zijn eerste bedrijf Radionics in 1961. In 1972 verkocht hij zijn eerste pocketcalculator. Een paar jaar later het eerste digitale horloge. In 1977 de pocket televisie waarna hij in de jaren 80 succesvol was met de ZX reeks, waaronder de Sinclair ZX80. Doordat hij met veel dingen bezig was, waaronder een elektrisch voortbewogen driewielfiets, bleek de ontwikkeling hiervan een dure grap te zijn. Zo'n misser dat hij genoodzaakt was de computerdivisie af te stoten aan Amstrad.

Tijdlijn van de computer geschiedenis

De computergeschiedenis gaat al ver terug in de tijd. Revolutionaire uitvindingen van techniek en ontstaan van de computerindustrie. De jaren 70.
Alan Turing

12 november 1937 - Alan Turing definieert de universele machine

Alan Turing was een Brits wiskundige, informaticus en bedenker van o.a. de Turing-test, de Turingmachine. De Turing Award is naar hem vernoemt.
(c) 2020 Computer Historisch Museum