7 september 1981

DE ILLIAC IV SUPERCOMPUTER WORDT UITGESCHAKELD

De eerste grote parallelle verwerkingscomputer, ILIAC IV, maakt een einde aan zijn bijna tien jaar lange leven aan de Universiteit van Illinois. In 1966 heeft het Department of Defense Advanced Research Projects Agency  (DARPA) de Universiteit van Illinois gecontracteerd voor de bouw van de ILIAC IV, die pas in 1972 in hetAmes Research Center operationeel was.

ILIAC IV bereikte een berekeningssnelheid van 200 miljoen instructies per seconde, ongeveer 300 miljoen bewerkingen per seconde en 1 miljard bits per seconde I/O-overdracht via een unieke combinatie van parallelle architectuur.

De Illiac” of (“Illinois Automatic Computer”)

Het was een familie van computers ontwikkeld aan de Universiteit van Illinois van 1952-1968. Illiac I werd voor het eerst ontwikkeld, aan het begin van het computertijdperk. Ter vergelijking: de ontwikkeling van de definitieve versie, de Illiac IV, begon in 1968. Het werd verplaatst naar NASA Ames Research Center na angst voor anti-oorlogsprotesten op de campus, die zich vaak concentreerden op computers.

In eerste instantie werd het in 1972 bij NASA Ames geïnstalleerd, maar het duurde nog eens drie jaar om online te komen als gevolg van technische problemen. Zoals typisch is voor dergelijke unieke machines, werd Illiac IV geleverd zonder een compiler of geavanceerde programmeer hulpmiddelen. Het was echter de krachtigste supercomputer van zijn tijd, met 64 afzonderlijke processoren, die de bestaande machines met een factor 10 tot 20 overtrof voor bepaalde taken zoals computationele vloeistofdynamica, on-orbit satellietondersteuning, beeldverwerking en klimaatmodellering.

Meer computer historische blogs

allereerste homecomputer

De allereerste homecomputer

,
Eigenlijk is het niet zo 1,2,3 te zeggen wat nu de allereerste homecomputer was. Voordat we dat weten, is de vraag die we ons moeten stellen: wat verstaan we onder een homecomputer?
IBM-PC-Junior-Computer-Historisch-Museum-2-web

Tijdlijn van de computer geschiedenis jaren 80

,
De computergeschiedenis gaat al ver terug in de tijd. Revolutionaire uitvindingen van techniek en ontstaan van de computerindustrie. De jaren 70.
fidonet-hcc-homecomputer-museum

Fido-netwerk en elektronische prikborden

Om te weten wat FidoNet is gaan we terug naar 1984. Internet bestond toen niet in de vorm zoals wij dat vandaag kennen. Via telefoon / modem kon verbinding gemaakt worden met een ander maar de telefoonrekeningen werden soms wel onbetaalbaar. Dit was ook het geval voor Tom Jennings die in 1984 werkte aan het verlagen van zijn telefoonrekeningen en schrijft hij een programma genaamd Fido.
(c) 2023 Computer Historisch Museum