Wat is een homecomputermuseum

Een homecomputermuseum is een museum waar je de geschiedenis van home computers kunt zien. Een home computer museum kan een fysiek museum zijn zoals homecomputermuseum.nl maar het kan ook een digitaal museum zijn. Een digitaal museum waar je kunt zien welke home computers er zijn geweest in bijvoorbeeld de jaren 70, de jaren 80 tot aan de recente homecomputers.

Een homecomputer (thuiscomputer) is een benaming voor een computer die je thuis gebruikt.

In de jaren 70 waren er wel home computers maar dit waren eigenlijk meer zelfbouw kits. Een computer printplaat die je zelf in elkaar kon zetten en waarmee je kon programmeren. Eind jaren 70 waren er ook de game consoles. Dat zijn ook wel home computers maar meer voor amusement en je kon hier ook niet veel meer mee dan alleen spelletjes spelen.

Wat was de eerste home computer?

De Apple I was niet de eerste homecomputer. Was het dan de Altair 8800? Ontwikkeld door Ed Roberts en zijn bedrijf MITS. Deze “computer” werd als bouwpakket verkocht in 1975. Binnen een paar maanden kregen ze al concurrentie, de imsai 8080, die al een toetsenbord, beeldscherm en diskettestation had. Maar kon je dit dan een echte homecomputer noemen?

Aan het einde van de jaren 70 verschenen de eerste complete homecomputers. Bekende merken waren Commodore, Sinclair, Amstrad, Olivetti, Philips, Acorn, Atari, Sony, Sharp en Tandy.

Wat nu de echte eerste homecomputer is geweest?

De PET 2001 was in 1977 de eerste homecomputer van Commodore. Deze zou heel goed passen in een virtueel homecomputermuseum.

Commodore 2001 Computer museum

(c) 2023 Computer Historisch Museum